Voordelen van het hebben van een opblaasbare jacuzzi

Voordelen:

Van alle relaxatie-technieken die mensen gebruiken is één van de meest effectieve de kracht van warmte. Warme baden werden reeds in de Romeinse tijd gebruikt om mensen te helpen ontspannen of om verstijfde of gespannen spieren te verlichten.

De jacuzzi is één van de manieren waarop mensen warm water gebruiken als ontspanningstherapie. Laten we eens beginnen met het opsommen van alle voordelen die hieraan verbonden kunnen zijn.

Het ontspannen van de spieren

In de fysiotherapie bestaat er dus reeds een lange traditie van het gebruik van warmte om de spieren te helpen ontspannen en te helen. De warmte van een jacuzzi werkt op dezelfde manier maar op een grotere schaal. Zelfs een kort bad van enkele minuten in een jacuzzi kan ervoor zorgen dat ons hele lichaam zich kan ontspannen.

Dit helpt het lichaam zichzelf te herstellen indien dat nodig zou zijn. Een extra voordeel van jacuzzi's hierbij is dat ze massagekoppen hebben die specifieke delen van het lichaam een massage kunnen bieden.

Versnelde hartslag

Warmte zorgt er ook voor dat je hart sneller gaat slaan. Als je hartslag versnelt wordt je bloedcirculatie ook beter en krijgen je spieren dus meer zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd. Op die manier kunnen lichaamscellen en spieren sneller herstellen van eventuele blessures. Ook kunnen er gemakkelijker nieuwe cellen aangemaakt worden. Een beter circulatie van het bloed zorgt er voor dat je huid sneller kan regenereren zodat je er ook gezonder zult uitzien.

Meer zweten

Nog een voordeel: je gaat ervan zweten! Wat sommigen misschien zien als het enige nadeel van een heet bad is voor je gezondheid eigenlijk heel erg nuttig. Zweten zorgt ervoor dat je lichaam zich gemakkelijker van toxische stoffen kan ontdoen. En zo past een hete jacuzzi dus perfect in een detox-kuur.

Let wel op, blijf niet te lang in een heet bad zitten, je riskeert immers wel gedehydrateerd te geraken als je teveel zweet zonder te drinken. Drink voor en eventueel tijdens het baden dus voldoende water.

Je mentale toestand verbetert erdoor

Hoewel een warme jacuzzi voor je lichaam dan wel erg ontspannend werkt lijkt het op onze geest soms een tegenovergesteld effect te hebben. Na een warm bad voelen veel mensen zich scherper, alerter en frisser. Het ontspannende effect zorgt er waarschijnlijk voor dat we  ons hoofd beter kunnen leegmaken waardoor we beter gewapend tegen de dagelijkse stress zijn als we er weer uitkomen.

Het versnellen van je metabolisme

Laatste, maar niet onbelangrijke voordeel: je metabolisme begint sneller te werken door de hitte. Ook dit helpt je lichaam om zich sneller van schadelijke stoffen te ontdoen. En uiteraard helpt een versneld metabolisme ook als je probeert om wat overtollige kilootjes kwijt te geraken!

Hoewel een bad in een jacuzzi dus erg ontspannend en aangenaam is zijn er toch ook een paar nadelen en risico's aan verbonden. Ze kunnen een bron zijn van bepaalde bacteriën en ziektes bijvoorbeeld. Laten we hieronder de voornaamste risico's ook eens opsommen.